2000 óta biotermelő vagyok és fontos számomra a vegyszermentesség. A megtermelt tönkölybúzának minden részét felhasználom. Amikor meghántoljuk a tönkölyt, a házi malmunkban a búzából teljeskiőrlésű és félbarna lisztet készítünk, A finomliszt neve onnan ered, hogy az a legfinomabbra, legkisebb szemcséjűre őrölt lisztfajta. Finomliszt készítésekor a búzafeldolgozás során a búzaszemek belsejét használják csak fel, a külső héjat, vagyis a korpát leválasztják róla. Ennek köszönheti világos, majdnem teljesen fehér színét. A búzaszem többi részének hiánya miatt viszont a finomliszt elveszíti vitamin- és ásványianyag-tartalmának javát, melyet a csíra tárol, és a rosttartalmának 90%-a is oda, amit a héj hordoz. A teljes kiőrlésű liszt ezzel szemben a korpát és a csírát, illetve a magbelsőt is tartalmazza, emiatt sötétebb a színe Mivel a búza minden lényeges részét tartalmazza, magasabb az ásványianyag- és vitamintartalma is, különösen káliumból, kalciumból és magnéziumból tartalmaz sokat, de van benne E-vitamin és többféle B-vitamin is. Bár a teljes kiőrlésű liszt kalóriatartalma közel azonos a fehér lisztével, de szénhidráttartalma alacsonyabb, mindössze 50 gramm, rost- és fehérjetartalma viszont magasabb, . Rostból is több van benne, mint a finomlisztben, és ez teszi igazán fogyókúrabaráttá. A rostok ugyanis olyan összetett szénhidrátok, amelyek lassítják az egyszerű szénhidrátok felszívódását, így nem dobják meg annyira a vércukorszintet, tehát lassabban éhezik meg a fogyasztásuk után az ember. A több rost azt is jelenti, hogy a teljes kiőrlésű pékáruk gyorsabban telítenek el. A rostok ugyanis a gyomorban a víz hatására megduzzadnak, így hamarabb érkezik el a jóllakottság-állapot.
2000 óta biotermelő vagyok és fontos számomra a vegyszermentesség. A megtermelt tönkölybúzának minden részét felhasználom. Amikor meghántoljuk a tönkölyt, a házi malmunkban a búzából teljeskiőrlésű és félbarna lisztet készítünk, A finomliszt neve onnan ered, hogy az a legfinomabbra, legkisebb szemcséjűre őrölt lisztfajta. Finomliszt készítésekor a búzafeldolgozás során a búzaszemek belsejét használják csak fel, a külső héjat, vagyis a korpát leválasztják róla. Ennek köszönheti világos, majdnem teljesen fehér színét. A búzaszem többi részének hiánya miatt viszont a finomliszt elveszíti vitamin- és ásványianyag-tartalmának javát, melyet a csíra tárol, és a rosttartalmának 90%-a is oda, amit a héj hordoz. A teljes kiőrlésű liszt ezzel szemben a korpát és a csírát, illetve a magbelsőt is tartalmazza, emiatt sötétebb a színe Mivel a búza minden lényeges részét tartalmazza, magasabb az ásványianyag- és vitamintartalma is, különösen káliumból, kalciumból és magnéziumból tartalmaz sokat, de van benne E-vitamin és többféle B-vitamin is. Bár a teljes kiőrlésű liszt kalóriatartalma közel azonos a fehér lisztével, de szénhidráttartalma alacsonyabb, mindössze 50 gramm, rost- és fehérjetartalma viszont magasabb, . Rostból is több van benne, mint a finomlisztben, és ez teszi igazán fogyókúrabaráttá. A rostok ugyanis olyan összetett szénhidrátok, amelyek lassítják az egyszerű szénhidrátok felszívódását, így nem dobják meg annyira a vércukorszintet, tehát lassabban éhezik meg a fogyasztásuk után az ember. A több rost azt is jelenti, hogy a teljes kiőrlésű pékáruk gyorsabban telítenek el. A rostok ugyanis a gyomorban a víz hatására megduzzadnak, így hamarabb érkezik el a jóllakottság-állapot.
Fontos tudni, hogy a teljes kiőrlésű liszt, csakúgy, mint minden búzából készült termék, tartalmaz glutént, ezért gluténérzékenyek egyáltalán nem fogyaszthatják. Ettől függetlenül a teljes kiőrlésű liszt, bár szigorúan véve nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mégis egészségesebb, és a diétához is sokkal inkább ajánlott, hiszen eltelít és energiával tölt fel, ráadásul vitamin- és ásványianyag-tartalma is magasabb.